Søg
Close this search box.

Hvalen i Kolding Havn – hvor er den nu?

hvalen i kolding fjord

Strandet hval i Kolding Fjord

Husker du obduktionen af hvalen i Kolding havn sidste år? 

En kold dag i januar 2022 blev Kolding centrum for en lidt usædvanlig begivenhed her i Danmark. En usædvanlig begivenhed som både fascinerede, men samtidig vakte stor interesse for byens borgere og naturelskere fra hele landet. Hvalen, kendt som Koldings Hvalborg, en stor næbhval på knap 7 meter og med en vægt på 3 tons, lå strandet og døde senere i Kolding Fjord. Hvalen blev hurtigt bugseret ind i Kolding Havn, hvilket skabte stor opmærksomhed i byen.

Se video efter hvalen er gået bort

Hvorfor omkom næbhvalen? 

Lå den strandet, som først antaget, eller var den blevet syg? Sådan lød spørgsmålene på dagen fra både biologer og tilskuere. Spørgsmål, man kun kunne få svar på ved hjælp af dissekering og obduktion. 

Derfor fandt dissekeringen af næbhvalen sted på Nordkajen en kølig fredag formiddag, og selvom vejret var koldt, vakte næbhvalen interesse blandt det tilkomne publikum. Biologer og havforskere samarbejdede for både at sikre en forsvarlig obduktion, og for at finde årsagerne til den store næbhvals død. Hvalen blev derfor transporteret op på kajen, hvor obduktionen gik i gang. 

Se flere billeder af hvalen på Facebook her

En grundig obduktion med publikum

Undersøgelsen startede med en visuel inspektion af hvalen. Her fandt man ud af, at hvalen var en sjælden hundøgling, altså en art ud af næbhvalen. Herefter gik den reelle obduktion i gang. Første trin var at måle fedtlaget på døglingen for netop at undersøge dens sundhedstilstand og alder, men faktisk også for at undersøge hvalens fødeindtagelse. 

Bagefter blev indvoldene analyseret, og sidst blev hvalen parteret foran de mange tilskuere, alt imens TV SYD sendte live fra dissekeringen af hvalen i fjorden

Faktisk var det på dagen ikke muligt at finde dødsårsagen på hvalen, men sidenhen efter en grundigere analyse og obduktion, er en række forskere kommet med deres bud på, hvorfor den store døgling døde i fjorden. Hvalen i Kolding havde forvildet sig ind i Kolding Fjord og døde sidenhen, oplyser Naturpark Lillebælt i en artikel tilbage i slutningen af januar 2022.

Død som følge af vildfarelse

Det havde nok strejfet de flestes tanker, at hvalen døde som følge af sygdom eller alderdom. Faktisk viste det sig, at døglingen var omkring de 15 år, kønsmoden og havde været drægtig over 3 omgange. Døglingen fejlede altså intet alvorligt, og havde hverken alvorlige infektioner eller plastik i mavesækken.

Forskernes bud lød således, at døglingen døde som følge af vildfarelse. Først og fremmest var næbhvalen langt væk fra sine naturlige omgivelser i Nordatlanten. Dette påvirkede både dens ekkolisering på grund af de lave vanddybder, som døglinger ikke er vant til. Samtidig kunne døglingen heller ikke indtage sin sædvanlige føde, hvilket normalt består af blæksprutter og andre hvirvelløse dyr. Når en hval først mister sin orienteringssans, bliver den let stresset, hvilket leder til nedbrydning af celler og organsvigt, skriver Naturpark Lillebælt. 

Men hvorfor døglingen i første omgang fandt vej til Kolding Fjord vides ikke. Et mysterium, som må forblive uløst for nu. 

Hvad skete der med hvalen?

Måske undrer du dig over, hvor resten af døglingen er endt? 

Store dele af næbhvalen gik til obduktion og undersøgelse på obduktionsdagen, men faktisk så blev hovedparten af knoglerne kørt til Naturhistorisk Museum i København, mens kraniet blev kørt til Århus for at blive scannet. Kraniet er fortsat i såkaldt kø til scanning og skelettet er endnu et stykke fra at blive klar til udstilling. Vi må derfor vente lidt endnu med at se resterne af hvalen igen. Ib Clausen, biolog og projektleder i Kolding har dog en forhåbning om at få hvalen tilbage, således skelettet kan blive udstillet i byen, hvor hvalen tilbragte sine sidste timer.

OBS: Vidste du, at det heldigvis er sjældent, at vi får besøg af de fantastiske døglinger her i Danmark? Vi siger heldigvis, nu hvor vores havområder gør, at de ikke kan overleve her i Danmark i længere tid. 

I 1997 forvildede en handøgling sig ind på lavt vand nær Tåsinge. Desværre endte det også med, at hvalen døde kort tid efter. Igen i 2000 kom en større døgling på lavt vand ved Lynæs i Isefjorden, men her lykkedes det faktisk at skubbe hvalen ud på dybere vand og ud til Kattegat. 

Besøg Kolding Havn

Det er altid muligt at opholde sig ved inderhavnen, hvor vi især om foråret og i sommerhalvåret yder en ekstra indsats for at gøre miljøet mere hyggeligt. Besøg vores havn i dag eller se kommende arrangementer på vores Facebookside

Se internationale studerendes portræt af hvalen her

Videoen er på engelsk, men viser et unikt perspektiv af hvalen i Kolding Fjord. Se hele videoen herunder 

Inden du fortsætter...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og vær først til at få et samlet overblik over havnens aktiviteter