Søg
Close this search box.

Inden du fortsætter...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og vær først til at få et samlet overblik over havnens aktiviteter

Villy – et medlem af bestyrelsen for Kolding Havn

Portræt af Villy Søvndal

Lær Villy at kende

I en serie portrætter af de enkelte medlemmer i Kolding Havns bestyrelse, bringer vi hermed en profil af Villy Søvndal:

Med rødder i det vestjyske, nærmere bestemt Struer, kom Villy Søvndal til Kolding som 24-årig, hvor han blev optaget på lærerseminariet. Villy er rigtig glad for Kolding – han virkede som lærer hér og var i
byrådet fra 1982 indtil 1994, hvor Folketinget kaldte. En periode på 19 år som folketingsmedlem fulgte,
indtil slutningen af 2013, hvor Villy Søvndal forlod Folketinget og posten som udenrigsminister efter en
blodprop i hjertet. Den kommende periode på fire år gik meget med ”bøger, høns og køkkenhave”, som Villy selv beskriver det;

”… men så begyndte jeg nok at kede mig og savnede at være med i det politiske liv – derfor stillede jeg op til regionsrådsvalget i 2017 og blev også valgt ind i Kolding byråd igen i 2021”.

Villys tilstedeværelse i Kolding Havs bestyrelse

Villy Søvndal sidder som én ud af tre byrådsmedlemmer i Kolding Havns bestyrelse – han fortæller om denne dobbeltrolle:

Portræt af Villy Søvndal

”Det må aldrig blive sådan, at de toroller kommer i konflikt med hinanden, men det ser jeg ingen risiko for. Når jeg er til møde i havnebestyrelsen, varetager jeg havnens interesser: at vi fortsat har en velfungerende erhvervshavn i Kolding, en efterhånden grønnere havn, men også en økonomisk bæredygtig havn. Med den veletablerede tillid og dialog kan vi nå langt i samarbejdet mellem byrådet og havnebestyrelsen.” 

Villys ønske om at flette by og havn sammen

Villy viser stor forståelse for tankerne om at ”flette by og havn mere sammen”, mens han har svært ved
at forstå de tidligere tanker om at lukke erhvervshavnen. ”Vi har et unikt havnemiljø og dét skal vi værne om, vi har job-effekten med havnen – vi må på havnen tage det miljømæssige ansvar med støv og støj, så byen kan komme lidt tættere på, i en helt naturlig udvikling”. 

Det er f.eks. de mange muligheder i og omkring inderhavnen, som Villy nævner, byudvikling betyder ikke kun boliger, men også rekreative arealer – hvorfor ikke også skabe liv ude i havnebassinet med et flydende byrum, eventuelt med mulighed for at bade? – Det kunne kombineres med muligheder langs åen, alt fra kanoudlejning til beachvolley og meget mere.

”Vi har også Falck-grunden mellem inderhavnen og åen, som kommer i spil efter det er besluttet at bygge ny brandstation”, nævner Villy Søvndal som endnu et eksempel,”…hér kunne udmærket være socialøkonomisk virksomhed, eventuelt et ”De Studerendes Hus”, hvor Koldings uddannelsesmiljø kunne mødes, ja – der er rigtig gode muligheder også med plads til caféliv og lignende”.

Villy tror ikke meget på boliger ved inderhavnen – det kunne snarere blive i et eller flere byggefelter på
området ”Alaska”, hvor der også kan være plads til rekreative områder, måske med et nyt vartegn for
Kolding, måske et sted til fremtidens musikarrangementer?

Tankerne og visionerne er mange – efter snart 40 år i politik har Villy brede interesser, selv om beskæftigelses- og socialområdet med skabelse af arbejdspladser er et hjertebarn. Villy nævner også EU-politikken, f.eks. med planerne om at få mere godstransport over på skib til gavn for miljøet. ”Vi har behov for at være en del af noget større”, slutter Villy eftertænksomt, måske med den aktuelle udenrigspolitiske situation i tankerne.

Læs flere historier her

Inden du fortsætter...

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og vær først til at få et samlet overblik over havnens aktiviteter